Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-09@09:28:25 GMT

نمایشنامه‌نویسی که مثل هیچ کسی نیست

تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۲۶۹۴۱۹

نمایشنامه‌نویسی که مثل هیچ کسی نیست

به گزارش ایرنا، متن پیامی که این بنیاد به مناسبت هشتادودومین زادروز استاد اکبر رادی نوشته و منتشرکرده، به شرح زیر است: هشتاد و دو بهار از تولد استاد اکبر رادی گذشته است و به قول سهراب سپهری کسی که مثل هیچ کسی نیست. بنیاد استاد اکبر رادی به دلیل شیوع پندمیک ویروس کرونا طی یک سال و اندی، نتوانسته هیچ‌گونه مراسم و همایش حضوری خود را به انجام رساند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ادامه این پیام آمده است: از این روی این بنیاد ضمن تبریک به علاقه‌مندان و دوست‌داران استاد اکبر رادی، نمایش‌نامه‌نویس بزرگ ایران، به مناسبت زادروز ایشان، امیدوار است شرایط عادی بر جریان زندگی حاکم شده تا این بنیاد بتواند فعالیت‌های فرهنگی هنری خود را به صورت شایسته و بایسته از سرگیرد و با حضور مخاطبان فرهیخته‌ی تئاتر و نمایش‌نامه‌نویسی، زادروز ایشان را به شادمانی بنشید.

به گزارش ایرنا، اکبر رادی در ۱۰ مهر ۱۳۱۸ در شهر رشت زاده شد. چهار سالِ اول ابتدایی را در دبستان عنصری رشت گذراند. در سال ۱۳۲۹، به‌همراه خانواده به تهران مهاجرت کرد. دو کلاس آخر ابتدایی را در دبستان صائب تهران گذراند و دورهٔ متوسطه را در دبیرستان فرانسوی رازی در سال ۱۳۳۸ به پایان رساند.

وی در همین سال وارد دانشگاه تهران شد و به تحصیل در رشتهٔ علوم اجتماعی پرداخت. بعد از اخذ مدرک کارشناسی، تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد را در همان دانشگاه آغاز کرد، اما پس از مدتی آن را نیمه‌کاره گذاشت و بعد از طی دورهٔ تربیت معلم در سال ۱۳۴۱، به کارِ معلمی روی آورد.

رادی شغل معلمی را از کلاس سوم دبستان مدرسهٔ بامشاد و سپس ششم دبستان مدرسهٔ شهرام در جنوب شهر تهران آغاز کرد و طی ۳۲ سال، به تدریس ادبیات در دبیرستان، ادبیات نمایشی انستیتو مربیان امور هنری، نمایشنامه‌نویسی مقطع کارشناسی دانشگاه تهران و نمایشنامه‌نویسی پیشرفتهٔ کارشناسی ارشد دانشگاه هنر تهران پرداخت. وی در سال ۱۳۷۳ بازنشسته شد.

رادی در پنجم دی‌ماه ۱۳۸۶ درگذشت. او پیش از مرگ یادداشتی به بهرام بیضایی نوشت با نام «تو آن درخت روشنی».

روز مرگ رادی مصادف با تولد بیضایی بود. بیضایی یادداشتی در سوگ وی نوشت. در این یادداشت رادی را به «سرچشمه‌ای» مانند می‌کند و شکوهِ نوشته‌هایش را به «غرش رودی . . . که از زیر سرانگشتان وی جاری بود». بیضایی همچنین نمایش افرا (۱۳۸۶) را به رادی تقدیم کرده‌است.

آغاز کار هنری

اکبر رادی به گفته خودش با تماشای تئاتر خانه عروسک هنریک ایبسن در دهه ۳۰ به عرصهٔ تئاتر و نمایشنامه‌نویسی علاقه‌مند شد. در سال ۱۳۳۸ نخستین نمایشنامهٔ خود را باعنوان روزنه آبی نوشت، اما دو سال طول کشید تا توانست آن را منتشر کند. این نمایشنامه موردِ توجه احمد شاملو قرار گرفت. پیشتر قرار بود جلال آل احمد چاپ این نمایشنامه را به عهده بگیرد، اما چون قائل به تغییراتی در متن اثر بود، رادی با آن موافقت نکرد.

رادی در سال ۱۳۴۳ نمایشنامهٔ افول را با سرمایهٔ گروه ادبی طرفه منتشر کرد که رویداد مهمی در عرصه تئاتر ایران محسوب شد. رادی در سال ۴۷ یکی از مهم‌ترین نمایشنامه‌های دهه چهل ایران یعنی ارثیهٔ ایرانی را نوشت. اهمیت این اثر تا جایی بود که ۱۵ سال بعد در دهه شصت نسخهٔ دیگری از همین اثر را با عنوان تانگوی تخم مرغ داغ به رشتهٔ تحریر درآورد.

فرامرز طالبی در سال ۸۲ کتاب مفصلی با عنوان شناختنامه اکبر رادی جمع‌آوری کرد و در سال ۹۰ مجموعه مقالات همایش رادی‌شناسی که توسط بنیاد اکبر رادی برگزار شده بود به کوشش همسرش در کتابی با عنوان رادی‌شناسی منتشر شد.

اکبر رادی در جوانی داستان کوتاه هم می‌نوشت و اولین اثری که از او چاپ شد داستان «موش مرده» بود که در هفده سالگی در روزنامه کیهان به چاپ رساند (۱۳۳۵). مهم‌ترین داستان او باران نام داشت که در اطلاعات جوانان انتشار یافت و توانست مقام نخست مسابقهٔ داستان نویسیِ همان نشریه را از بین بیش از ۱۰۰۰ شرکت‌کننده به خود اختصاص دهد (۱۳۳۸). در سال ۱۳۴۹ مجموعه داستان‌های کوتاه وی با عنوان «جاده» منتشر شد.

از کارگردانان آثار رادی می‌توان از شاهین سرکیسیان، علی نصیریان، عباس جوانمرد، رکن الدین خسروی، هادی مرزبان، آربی آوانسیان، سعید ابراهیمی فر، بهزاد فراهانی، میکائیل شهرستانی، مسعود دلخواه و صدرالدین شجره (نمایش رادیویی) نام برد. در این بین هادی مرزبان ۱۰ نمایشنامه از۲۳ نمایشنامه اکبر رادی را کارگردانی کرده که این تعداد و تداوم همکاری در طی چهار دهه در تاریخ تئاتر ایران منحصر به فرد است.

از جمله مهمترین آثار اکبر رادی می‌توان به مواردی چون از دست رفته، روزنه آبی، افول، مرگ در پاییز، ارثیهٔ ایرانی، صیادان، لبخند باشکوه آقای گیل، در مه بخوان، هاملت با سالاد فصل، منجی در صبح نمناک، پلکان، آهسته با گل سرخ، شب روی سنگفرش خیس، آمیز قلمدون، باغ شب نمای ما، ملودی شهر بارانی و خانمچه و مهتابی اشاره کرد.

برچسب‌ها اکبر رادی تئاتر دومین جشنواره تئاتر اکبر رادی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اکبر رادی تئاتر دومین جشنواره تئاتر اکبر رادی اکبر رادی تئاتر دومین جشنواره تئاتر اکبر رادی نمایشنامه نویسی استاد اکبر رادی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۶۹۴۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

المپیاد فناوری؛ رقابت در هوش مصنوعی، پهپاد و برنامه‌نویسی

دبیر رویداد اینوتکس ۲۰۲۴ گفت: المپیاد فناوری در مهرماه ۱۴۰۳ برگزار می‌شود که در حوزه‌های هوش مصنوعی، پهپادی، برنامه نویسی و رباتیک است. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، مراسم افتتاحیه رویداد اینوتکس 2024 بعدازظهر امروز با حضور معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری و رییس پارک فناوری پردیس برگزار شد.

سید سجاد عباسی فشمی؛ دبیر رویداد اینوتکس 2024 در افتتاحیه این رویداد گفت: اینوتکس 2024 همزمان با اولین نمایشگاه صنایع خلاق با عنوان مانوین برگزار می‌شود.

وی گفت: بزرگترین دارایی اینوتکس، افراد و تیم‌های شرکت‌کننده است. امسال برای نخستین بار ملاک‌هایی استخراج کردیم که نقش مؤثری در توسعه اکوسیستم نوآوری داشتند.

دبیر رویداد اینوتکس 2024 خاطرنشان کرد: در رویداد اینوتکس 2024 میزبان 400 شرکت در قالب غرفه‌دار هستیم و از همه ماهیت‌های مختلف دعوت کردیم که در نمایشگاه حاضر باشند.

عباسی فشمی با بیان اینکه نصف شرکت‌های حاضر در اینوتکس 2024 فناور هستند، گفت: در این رویداد 40 رویداد ترویجی در حال برگزاری است که با هدف شبکه‌سازی و سرمایه‌گذاری صورت می‌گیرد.

وی تصریح کرد: ما در  سالن‌های مختلف موضوعات مختلفی را داریم، به عنوان مثال در استیج‌ها، فروم حکمرانی را داریم که حکمرانی دانش‌بنیان‌ها بررسی می‌شود.

دبیر رویداد اینوتکس 2024 گفت: در اینوتکس 2 دوره رقابتی داریم که در استان‌ها برگزار می‌شود که برگزیدگان در قالب رویداد اینوتکس پیچ رقابت می‌کنند و درنهایت برترین استارتاپ معرفی می‌شود.

وی ادامه داد: ما 5 رویداد ریورس پیچ را داریم که در این رویداد صنایع شیمیایی، صنایع ارتباطی و صنایع کشاورزی نیازهای خود را مطرح می‌کنند.

عباسی فشمی اضافه کرد: المپیاد فناوری در مهرماه 1403 برگزار می‌شود که در حوزه‌های هوش مصنوعی، پهپادی، برنامه نویسی و رباتیک است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رویداد صدرا باز طراحی جدید از ارتباط صنعت و دانشگاه است
  • جشنواره سراسری تئاتر دانشگاه آزاد اسلامی فراخوان داد
  • رابرت داونی جونیور اولین بازی روی صحنه را تجربه می‌کند
  • المپیاد فناوری؛ رقابت در هوش مصنوعی، پهپاد و برنامه‌نویسی
  • آغاز نام‌نویسی از داوطلبان متقاضی ترمیم نمره
  • پریچهره: منتظر اعلام وزارت برای تایید تاریخ انتخابات هستیم/ ١٠ نفر برای ریاست نام نویسی کرده‌اند
  • فریادهای الله اکبر و شادی مردم غزه در پی اعلام خبر آتش‌بس+ فیلم
  • فیلم| فریادهای الله اکبر و شادی مردم غزه در پی اعلام خبر آتش‌بس
  • علی اکبر صالحی با سفیر عربستان دیدار کرد
  • شناسایی و انهدام باند سارقان حرفه‌ای در هرمزگان